Rome-Albano Laziale

Om 7.30 word ik wakker na een prima nachtrust die 1 keer door een heftige snurker werd onderbroken. Een half uur later ben ik ingepakt en loop naar buiten. Om 8.00 uur zal er een gemeenschappelijk ontbijt zijn. Daar wil ik niet op wachten en loop naar de deur. Die blijkt nog op slot. Ik zoek en vind na een kwartier de vrouw die hem voor me opent. Ik ga de poort uit en loop naar de brug over de Tiber. De tocht is nu echt begonnen en ik heb er zin in. De route loopt langs de Thermen van Caracalla. Daar loop ik naar toe om de route op te pikken. Er is druk verkeer als ik naar de Thermen loop. Ik steek een paar keer over en ga dan door een straat met links en rechts hoge muren. Dit is het begin van de Via Appia.

Deze weg uit de Romeinse tijd zal ik vandaag een groot deel aflopen. De weg liep van Rome naar Brindisi en was vooral voor verplaatsen van legers maar ook voor de handel. Voor overleden personen van aanzien werden langs deze weg monumentale mausolea gebouwd. Ik passeer veel overblijfselen van deze monumenten. Veel van de Romeinse geschiedenis is door wetenschappers onthuld door ze te bestuderen. Ik loop vandaag rond 18 km over deze kaarsrechte weg. Sommige stukken hebben nog de originele bestrating. Als ik 7 km heb gelopen is er een klein koffietentje waar ik even pauzeer met koffie. Ik ben nog dicht bij Rome en er wordt gerend en gefietst op de Via Appia. Na de koffie loop ik verder. Naast de weg zijn paden ontstaan omdat de verharding van grote brokken bazalt soms moeilijk te begaan is. Het laatste stuk is de verharding helemaal verdwenen. Ik loop nu over de Via Appia als zandpad naar het einde in Frattocchie. Het is warm en ik koop bij een Tabacci water. Na het eind van de Via Appia volg ik de route tot een splitsing. De route die ik volg gaat naar Marino ten noorden van het meer van Albano en het alternatief ten zuiden van het meer naar Castel Gandolfo. De laatste kies ik en loop omhoog.

Vlak voor het plaatsje dat hoog boven het meer ligt en waar de pauselijke zomerresidentie staat, moet ik behoorlijk klimmen. Bovengekomen is er mooi zicht op het meer. Van het plaatsje en de pauselijke verblijven zie ik niet veel. Ik bekijk op het terras van een bar waar ik zou kunnen overnachten. Ik kies een hotel in Albano Laziale. Dit plaatsje ligt 2.5 km verderop en ik loop er naar toe. In een oude Villa is het hotel waar ik een kamer krijg. Als ik na een douche mijn foto’s probeer via internet op mijn telefoon wil zetten lukt dat niet. Ik ga het centrum van het stadje in en na wat rondkijken ga ik eten bij een eenvoudig restaurant. Om 10.00 lig ik in bed.

Gelopen Rome-Albano Laziale 28.66 km